Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Cultuuractoren Herentals schrijven open brief aan stad: “Onze stem wordt niet meer gehoord”

Boerenkrijgmonument omgeven door wc's, afvalbakken en rommel - foto rr

15 zeer bekende Herentalsenaren die in de Keizerstad al jaren sterk gewaardeerde en waardevolle diensten voor het verenigingsleven hebben bewezen,  ondertekenden een open brief aan het schepencollege waarin ze hun ongerustheid uiten over het sterk gebrek aan inspraak in het cultuurbeleid van de stad.

 

Respectloos

 

"Wat wij vrezen is, waardevolle zaken van Cultuur, Toerisme, Erfgoed en zo in de verdrukking zullen komen door de dynamiek van de Dienst Evenementen", klinkt het vastberaden in koor bij de actoren. 
 
"Een straf voorbeeld was vorige zomer te zien op de Grote Markt. Het bekendste monument van Herentals, het standbeeld van de Boerenkrijg - waarmee de stad toeristen van heinde en ver naar hier lokt - werd door die dienst Evenementen verstopt achter toiletten, vuilnisbakken, een werfkeet en een stapelplaats voor rommel. 
 
Respectloos.
 
“We vonden geen andere plaats”, luidde het vanwege 'dienst' Evenementen
 
Dit beeld onderstreept het amateuristisch beleid van schepen Stefan Verraedt (N-VA).
 
 

Ondertussen bevestigen stedelijke bronnen binnen het AC en gemeenteraadsleden dat de stad Herentals al jaren sukkelt met een zeer hoog personeelsverloop, hoog ziekteverzuim, toxische en ongezonde werksfeer (AC),  administratief  mismanagement (vb. fouten in agenda op de gemeenteraden)....    'Sectorhoofden' zonder diploma bestuurschool (opleiding vakkennis gemeentewet, rechterlijk recht, omgevingsvergunningen, financiën, vakkennis tout court, ...).

 

 

 

“Het middenveld wordt in Herentals niet langer gehoord”

 

De open protestbrief is gericht aan schepen voor Cultuur Liese Bergen en aan schepen voor evenementen  Stefan Verraedt, en aan het schepencollege in z'n geheel.

 

 

Open brief aan Schepen van Cultuur, Liese Bergen

     en aan Schepen van Evenementen, Stefan Verraedt       en via hen aan het hele College van Burgemeester en Schepenen

 

 

'Wij zijn ongerust'

 

 

Beste Liese Bergen, beste Stefan Verraedt, beste burgemeester Jan Bertels

 

De afgelopen maand werd stap na stap duidelijk welke koers het College van Burgemeester en Schepenen wil varen met het evenementen- en cultuurbeleid in onze stad.

We kregen zicht op die plannen via interviews in de media, debatten in de gemeenteraad, interne personeelsherschikkingen, en uiteindelijk via de “Nota cultuur- en evenementenbeleid” die het College van Burgemeester en Schepenen goedkeurde.

Bij elke stap groeide de bezorgdheid bij een brede groep van positief ingestelde mensen die zich actief inzetten voor cultuur en vrije tijd in onze stad.

De 16 ondertekenaars treden individueel op als hun tolk, en doen dit met een brief, omdat er geen formeel forum meer is waar die bezorgdheid collectief besproken kan worden.

 

 

Goede intenties...

 

 

Laat ons duidelijk zijn: we erkennen en waarderen de ambitie om meer dynamiek te brengen in het vrijetijdsbeleid (evenementen, cultuur, toerisme, jeugd, sport, erfgoed, musea, …).

Het idee om de culturele evenementen te spreiden over twaalf maanden, juichen we toe. Ook het streven naar meer beleving, naar een bredere invulling van het cultuurbegrip en naar een inclusief aanbod voor alle inwoners zijn erg waardevolle uitgangspunten.

De geplande fusie van de diensten Cultuur en Evenementen is op zich verdedigbaar, als ze zorgvuldig wordt uitgewerkt.

 

 

Groeiende bezorgdheid

 

 

Toch groeit de vrees dat cultuur in deze nieuwe structuur onder druk zal komen. We vrezen dat de klemtoon vooral zal gaan naar het aantrekken van grote publieken, en dat inhoudelijke kwaliteit naar de achtergrond zal verschuiven.

Die bezorgdheid werd versterkt toen bleek dat de personeelsingrepen enkel plaatsvonden in de dienst Cultuur. Medewerkers die jarenlang met toewijding instonden voor de culturele programmatie — die inderdaad moet worden verbreed — werden plots opzij geschoven of ontslagen, omdat ze “niet meer in het profiel passen”. Nochtans deden zij wat van hen verwacht werd.

 

 

De ambtelijke nota

 

 

De ambtelijke “Nota cultuur- en evenementenbeleid” die later bekend raakte, bevat mooie principes die we grotendeels kunnen onderschrijven. Maar ze mist geregeld feitelijke onderbouwing en concretisering: zo blijft onduidelijk wie de groepen zijn die vandaag niet bereikt worden en wat die wensen en nodig hebben.

Die nota bepleit de opheffing van het onderscheid tussen Cultuur en Evenementen, maar laat andere scheidingslijnen tussen diensten ongemoeid.

Ze neemt de onrust niet weg.

 

Bovenal spreekt ze over participatie en co-creatie, maar ze legt tegelijk de grote keuzes al vast; informatie aan of enige inspraak en co-creatie van het culturele en het brede werkveld, zijn er niet geweest.

Dat ondermijnt het vertrouwen; dat leidt niet naar een draagvlak.

 

 

 

Oproep tot overleg

 

 

 

Wij pleiten voor een stevig uitgewerkte beleidsnota, waarvoor de ambtelijke nota een vertrekpunt kan zijn. Via een participatief traject kunnen de mooie uitgangspunten en de doelstellingen worden geconcretiseerd en kan er een breed draagvlak ontstaan.

We hopen op overleg vooraleer beleid toegepast wordt.

We vragen overleg over de visie, de doelstellingen, de mensen en middelen, en de programmatie van het evenementen- en cultuurbeleid in onze stad.

Alleen zo kan de huidige onrust plaatsmaken voor vertrouwen en samenwerking.

We kijken met vertrouwen uit naar uw antwoord en naar een constructieve samenwerking; het is belangrijk dat iedereen mee is, ook in dit aspect van het beleid; wij willen met u samen werken aan een duurzame én een zorgzame gemeenschap.

Met hoopvolle groet,

Kristien Coenen - Rob Cornelissen - Vera Goris - Andres Liefsoens - Mai Lornoy - Jan Peelaerts - Kris Peeters - Herman Puls - Rik Rossenbacker - Lieve Snauwaert - Paul Snoeys - Guy Tegenbos - Tina Van Roy - Paul van de Vel - Machteld Van Geenhoven - Bart Wynants.

 

 

 

 

Deze initiatiefnemers zijn stuk voor stuk geëngageerde burgers én cultuuractoren in de stad:  

Rob Cornelissen,  Andres Liefsoens (muzikant en leerkracht slagwerk), Mai Lornoy, Jan Peelaerts (Herentaldum), Kristien Coene,  Kris Peeters (mobiliteit), Herman Puls (Werkgroep Milieu en Natuur), bekend acteur Rik Rossenbacker, Lieve Snauwaert, Paul Snoeys (vzw Toerisme en vzw Ter Vesten), Guy Tegenbos (Herentals aan Z, Davidsfonds),  Tina Van Roy (organisator Zomerspoor), Paul van de Vel en Bart Wynants (Heilige Huisjes).

 

 

 

 

Jaarprogrammatie cultuurcentrum & evenementen : eenvoudig toch

De programmatie in de culturele centra verloopt al meer dan 25 jaar veel eenvoudiger dan in de 'pionierstijden' jaren 70-80-90.   

C. Centra werken in Vlaanderen regionaal samen, binnen een netwerk,  de artiestenbureaus bieden zélf hun pakket aan, daarom zie je vaak dezelfde artiesten, gezelschappen in heel Vlaanderen optreden,   Eenvoudiger kan niet, en de boeking is met één telefoontje  rond. 

 

 
 
 

“De fusie van twee stadsdiensten doet onze ongerustheid nog toenemen”, zegt Guy Tegenbos. “De afgeschafte raden en ateliers waren belangrijk voor ons omdat je dan collectief je stem kan laten horen. Nu hebben we géén stem meer.”

Bart Wynants: “De stad kan geen cultuur maken zonder de politiek, de stadsadministratie en het culturele werkveld te laten samenwerken. Nu mag iedereen cultuuradvies geven, maar de stad doet er niks mee. Ze steken het al jaren in een doffe kaft.”

 

 

Het is beter om éérst een bevraging te doen in het culturele veld, dan dingen top-down te organiseren

Tina Vanroy

organisator Zomerspoor

 
 
 

“Door die focusverschuiving van cultuur naar evenementen komt cultuur met een grote C in de verdrukking ten voordele van evenementen die veel volk op straat moeten brengen.”     Populisme.  

De stad spreekt graag over participatie en co-creatie, maar ze legt tegelijk de grote keuzes al vast. Informatie of enige inspraak en co-creatie van het culturele en het brede werkveld zijn er niet geweest. 

 

 

Op woensdag 27 augustus om 20u kan je je stem laten horen in het zogenaamde cultuurdebat, deelnemen aan een nieuw 'overlegplatform'   - locatie Kunstencampus  Molenvest Herentals. Inschrijven via www.cultuurherentals.be

cc 't Schaliken waar de personeelsspanningen hoog oplopen

cc 't Schaliken waar de personeelsspanningen hoog oplopen - foto NNieuws

Boerenkrijgmonument omgeven door wc's, afvalbakken en rommel - foto rr

Deel dit artikel